Ədəbiyyatdan nələri bilirik? Bəs nələri bilmirik? Gəlin, yoxlayaq. Biliyini yoxlamaq istəyənlər aşağıdakı testləri həll edə bilər. Nəzərinizə çatdırım ki, bu suallar 10-cu sinif ədəbiyyat kitabındakı mövzular üzrə tərtib edilib.
1. Məhsəti Gəncəvinin Gəncə sarayında yüksək nüfuzu olduğu hansı əsərdə qeyd olunub?
A) N.Gəncəvi, “Sirlər xəzinəsi”
B) N.Gəncəvi,”Yeddi gözəl”
C) N.Gəncəvi “Xosrov və Şirin”
D) Ə.Xaqani, “Töhfətül-İraqeyn”
E) Ə.Xaqani, “Mədain xərabələri”
2. N.Gəncəvi “Sirlər xəzinəsi” poemasını neçənci ildə yazıb?
A) 1171 B) 1174 C) 1188 D) 1181 E) 1203
3. Aşağıdakılardan hansı ifaçı aşıqdır?
A) Aşıq Abbas Tufarqanlı
B) Xəstə Qasım
C) Aşıq Kamandar
D) Mikayıl Azaflı
E) Hüseyn Bozalqanlı
4. Ədəbiyyat barədə verilən fikirlərdən hansı səhvdir?
A) Ədəbiyyat əsəri ideya-məzmunla ifadə-formanın qarşılıqlı əlaqəsinin məhsuludur.
B) Ədəbiyyat şifahi və yazılı yolla yaranıb inkişaf edir.
C) Yazılı ədəbiyyat şifahi ədəbiyyatın yaranması, inkişafı üçün həmişə çox mühüm mənbə olmuşdur.
D) Ədəbiyyatın özünəməxsus qanunauyğunluqları, prinsipləri var.
E) Azəbaycan ədəbiyyatının tarixi həm şifahi, həm də yazılı ədəbiyyatın tarixini əhatə edir.
5. N.Gəncəvi “Yeddi gözəl” poemasını kimə həsr edib?
A) Məhəmməd Cahan Pəhləvana
B) Ərzincan hakimi Fəxrəddin Bəhram şaha
C) Marağa hakimi Əlaəddin Körpə Arslana
D) Nüsrətəddin Əbubəkrə
E) Mosul hakimi Məlik İzəddinə
6. Aşağıdakılardan hansında real zəmin üstünlük təşkil edir?
A) Atalar sözü B) Əfsanə C) Hekayə D) Rəvayət E) Nağıl
7. “Dədə Qorqud” eposu nə vaxt yazıya alınıb?
A) I minilliyin əvvəlləri
B) II minilliyin əvvəlləri
C) II minilliyin sonu
D) I minilliyin ortaları
E) III minilliyin əvvəlləri
8. “Dədə Qorqud” eposunda neçə boyda hadisələr əfsanəvi səciyyə daşıyır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
9. N.Gəncəvi 5 poemasını neçə ilin ərzində yazmışdır?
A) 10 B) 20 C) 30 D) 40 E) 50
10. Aşağıdakılardan hansı atalar sözü deyil?
A) Qarı düşmən dost olmaz.
B) Dəmiri isti-isti döyərlər.
C) Güc birlikdədir.
D) Qələt yağ küpəsindədir.
E) Hirsli başda ağıl olmaz.

11. Qazan xan “Salur Qazanın evinin yağmalanması boyu”nda “Mənim ovumu pozma, qoşunumu dağıtma. Mən bu gün qonur atı çapıb üç günlük yolu bir gündə gedərəm, evə dəymədən yurduma baş çəkərəm. Əgər salamtlıqdırsa, axşam olmadan yenə sənin yanına gələrəm...” sözlərini kimə deyib?
A) Bayandır xana C) Beyrəyə E) Uruza
B) Qaragünəyə D) Qaraca Çobana
12. N.Gəncəvinin hansı əsərinin adı “Məxzənül-əsrar”-dır?
A) “Sirlər xəzinəsi” C) “Leyli və Məcnun” E) “İsgəndərnamə”
B) “Xosrov və Şirin” D) “Yeddi gözəl”
13. N.Gəncəvi “Xosrov və Şirin” poemasını kimə həsr edib?
A) Məhəmməd Cahan Pəhləvan və Qızıl Arslana
B) Ərzincan hakimi Fəxrəddin Bəhram şaha
C) Marağa hakimi Əlaəddin Körpə Arslana
D) Nüsrətəddin Əbubəkr və Məlik İzəddinə
E) Şirvanşah Axistana
14. Azərbaycan ədəbiyyatı tarixinin öyrənilməsində böyük rol oynayan ədibləri seç.
1. Salman Mümtaz 3. F.Köçərli 5. Həmid Araslı
2. M.Ə.Sabir 4. H.Cavid
A) 2, 3, 4 B) 2, 4, 6 C) 3, 5, 6 D) 1, 3, 5 E) 1, 3, 4
15. N.Gəncəvi əsərlərini hansı növdə yazmışdır?
A) lirik B) epik C) dramatik D) lirik-epik E) lirik-dramatik
16. N.Gəncəvinin ilk irihəcmli əsəri hansıdır?
A) Divanı
B) “Xosrov və Şirin” poeması
C) “Sirlər xəzinəsi” poeması
D) “Leyli və Məcnun” poeması
E) “İsgəndərnamə” poeması
17. Azərbaycan ədəbiyyatı tarixində ilk poema sayılan əsər hansıdır?
A) N.Gəncəvi – “Sirlər xəzinəsi”
B) Ə.Xaqani – “Töhfətül-İraqeyn”
C) M.Füzuli – “Səhhət və Mərəz”
D) N.Gəncəvi – “Xosrov və Şirin”
E) M.Füzuli - “Leyli və Məcnun”
18. N.Gəncəvi “İsgəndərnamə” poemasının ikinci hissəsi olan “İqbalnamə”ni kimə ithaf etmişdir?
A) Ərzincan hakimi Fəxrəddin Bəhram şaha
B) Məhəmməd Cahan Pəhləvana
C) Marağa hakimi Ələddin Körpə Arslana
D) Mosul hakimi Məlik İzəddinə
E) Qızıl Arslana
19. Mahnılar barədə deyilənlərdən hansı səhvdir?
A) Mahnıların özünəməxsus havası-melodiyası olur.
B) Onları xalq sənətkarları musiqinin müşayiəti ilə oxuyur.
C) Məhəbbətin tərənnümünə, ictimai-siyasi məzmuna həsr olunmuş mahnılar da var.
D) Azərbaycan xalq mahnıları məzmunca rəngarəng olsalar da, formaca o qədər də zəngin deyillər.
İndi isə buyurun, düzgün cavablarla tanış olun.
1) C 6) D 11) B 16) C 21) B
2) B 7) B 12) A 17) B 22) E
3) C 8) B 13) A 18) D 23) A
4) C 9) C 14) D 19) D 24) C
5) C 10) D 15) D 20) E 25) C
[lang=az]Bənzər xəbərlər...[/lang] [lang=en]Related news[/lang] [lang=ru]Похожие новости...[/lang] [lang=tr]Benzer haberler...[/lang]
[lang=az]XƏBƏR LENTİ[/lang] [lang=en]NEWS TAPE[/lang] [lang=ru]Лента новостей[/lang] [lang=tr]HABER BANTI[/lang]
Aydan Şener hər kəsi TƏƏCCÜBLƏNDİRDİ
HAVA necə olacaq?-17 dekabr
Koronavirusla bağlı qitələr üzrə STATİSTİKA
Yaponiyada quş qripi aşkar edilən bölgələrin sayı artdı
Ölkənin ilk uşaq kanalından daha bir yenilik - Səyyad Əlizadə ilə birgə
Gürcüstanda yaşayan azərbaycanlılar üçün xoş xəbər
Azərbaycanda uşaqlar arasında yeni virus yayılıb
İrina Şeyk bacısı ilə arxiv şəklini paylaşdı - FOTO
Günün qoroskopu: Yeni ideyalara açıq olun!
Qatıqla gözəlləşin
Ramazanın 18-ci gününün duası
Günün ulduz falı
"Barselona"ya yox deyib "Real"ı seçdi
Kafkanın 12 qadını (2)
Pişik saxlamaq insanı şizofren edə bilər
Üzüm mürəbbəsi (foto-resept)
Metyu Brayza: “Azərbaycanın öz torpaqlarını işğaldan azad etməyə tam haqqı çatır”
Fuad Poladov vəfat etdi
Bu film Rusiya tarixinin ən gəlirli filmi oldu
Stuldan yıxıldığına görə 1 milyon dollar istəyir
"Oskar" mükafatı: ən yaxşılar seçildi - FOTO
Təhsil Nazirliyindən modul tipli məktəblərlə bağlı VACİB AÇIQLAMA
Barış Arduç avtomobilini satdı-SƏBƏB
30 günlük motivasiya proqramı: 1-ci gün
Beyonse əkizlərinə 6 dayə tutdu, hər birinə 100 min verəcək
Oğuzhan bütün şəkilləri sildi-SƏBƏB
Azərbaycanda beş vУ™ beşdУ™n artıq uşağı olan analara xoş xəbər
Günün ulduz falı - 10.10.2013
Roberto Karlosun 100 yaşlı nənəsi koronavirusa qalib gəldi
Bakı Bulvarında konsert və Novruz atəşfəşanlığı
Polis olmaq istəyənlərin nəzərinə
Azərbaycanlılar Ukraynada birinci oldu
"WhatsApp" istifadəçilərinə BƏD XƏBƏR
Dəlidir, nə etsə yeridir...
Makaron haqqında bunları bilmirdiniz!
Azərbaycanın birinci xanımı Mehriban Əliyeva İtaliyanın dünya şöhrətli aktrisası Ornella Muti ilə görüşüb
Müğənni 10 aylıq qızına 80 minlik bilərzik aldı-FOTO
Əsirlikdən qayıdan gizir başına gələnlərdən danışdı - VİDEO
"Hər şey gözəldir həyatda"...
Kadırov bütün müsəlmanların əvəzinə sərt cavab verdi
Bakıda telefon rabitəsi sahəsində yenilik.
Almaniyadan böhrandan çıxmaqla bağlı təklif: İş həftəsi dörd günə endirilsin
Çernobılda nəhəng kəpənək aşkar edildi
Yumurta boyamağın növləri
İlk LTE TDD şəbəkəsi istifadəyə verildi
Gizəm Karacanı makiyajsız tanımadılar-FOTO
Rusiyada "Donuz qripi" tüğyan edir
Hikmət Hacıyev: “Gəncədə erməni təxribatını soyqırım aktı kimi dəyərləndiririk”
Leyla Əliyevanın oğlu klip çəkdirdi-VİDEO
Samsung Vyetnama köçür















[lang=az]- ŞƏRHLƏR[/lang] [lang=en]- COMMENTS[/lang] [lang=ru]- КОММЕНТАРИИ[/lang] [lang=tr]- YORUMLAR[/lang]