Ədəbiyyatdan nələri bilirik? Bəs nələri bilmirik? Gəlin, yoxlayaq. Biliyini yoxlamaq istəyənlər aşağıdakı testləri həll edə bilər. Nəzərinizə çatdırım ki, bu suallar 10-cu sinif ədəbiyyat kitabındakı mövzular üzrə tərtib edilib.
1. Məhsəti Gəncəvinin Gəncə sarayında yüksək nüfuzu olduğu hansı əsərdə qeyd olunub?
A) N.Gəncəvi, “Sirlər xəzinəsi”
B) N.Gəncəvi,”Yeddi gözəl”
C) N.Gəncəvi “Xosrov və Şirin”
D) Ə.Xaqani, “Töhfətül-İraqeyn”
E) Ə.Xaqani, “Mədain xərabələri”
2. N.Gəncəvi “Sirlər xəzinəsi” poemasını neçənci ildə yazıb?
A) 1171 B) 1174 C) 1188 D) 1181 E) 1203
3. Aşağıdakılardan hansı ifaçı aşıqdır?
A) Aşıq Abbas Tufarqanlı
B) Xəstə Qasım
C) Aşıq Kamandar
D) Mikayıl Azaflı
E) Hüseyn Bozalqanlı
4. Ədəbiyyat barədə verilən fikirlərdən hansı səhvdir?
A) Ədəbiyyat əsəri ideya-məzmunla ifadə-formanın qarşılıqlı əlaqəsinin məhsuludur.
B) Ədəbiyyat şifahi və yazılı yolla yaranıb inkişaf edir.
C) Yazılı ədəbiyyat şifahi ədəbiyyatın yaranması, inkişafı üçün həmişə çox mühüm mənbə olmuşdur.
D) Ədəbiyyatın özünəməxsus qanunauyğunluqları, prinsipləri var.
E) Azəbaycan ədəbiyyatının tarixi həm şifahi, həm də yazılı ədəbiyyatın tarixini əhatə edir.
5. N.Gəncəvi “Yeddi gözəl” poemasını kimə həsr edib?
A) Məhəmməd Cahan Pəhləvana
B) Ərzincan hakimi Fəxrəddin Bəhram şaha
C) Marağa hakimi Əlaəddin Körpə Arslana
D) Nüsrətəddin Əbubəkrə
E) Mosul hakimi Məlik İzəddinə
6. Aşağıdakılardan hansında real zəmin üstünlük təşkil edir?
A) Atalar sözü B) Əfsanə C) Hekayə D) Rəvayət E) Nağıl
7. “Dədə Qorqud” eposu nə vaxt yazıya alınıb?
A) I minilliyin əvvəlləri
B) II minilliyin əvvəlləri
C) II minilliyin sonu
D) I minilliyin ortaları
E) III minilliyin əvvəlləri
8. “Dədə Qorqud” eposunda neçə boyda hadisələr əfsanəvi səciyyə daşıyır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5
9. N.Gəncəvi 5 poemasını neçə ilin ərzində yazmışdır?
A) 10 B) 20 C) 30 D) 40 E) 50
10. Aşağıdakılardan hansı atalar sözü deyil?
A) Qarı düşmən dost olmaz.
B) Dəmiri isti-isti döyərlər.
C) Güc birlikdədir.
D) Qələt yağ küpəsindədir.
E) Hirsli başda ağıl olmaz.

11. Qazan xan “Salur Qazanın evinin yağmalanması boyu”nda “Mənim ovumu pozma, qoşunumu dağıtma. Mən bu gün qonur atı çapıb üç günlük yolu bir gündə gedərəm, evə dəymədən yurduma baş çəkərəm. Əgər salamtlıqdırsa, axşam olmadan yenə sənin yanına gələrəm...” sözlərini kimə deyib?
A) Bayandır xana C) Beyrəyə E) Uruza
B) Qaragünəyə D) Qaraca Çobana
12. N.Gəncəvinin hansı əsərinin adı “Məxzənül-əsrar”-dır?
A) “Sirlər xəzinəsi” C) “Leyli və Məcnun” E) “İsgəndərnamə”
B) “Xosrov və Şirin” D) “Yeddi gözəl”
13. N.Gəncəvi “Xosrov və Şirin” poemasını kimə həsr edib?
A) Məhəmməd Cahan Pəhləvan və Qızıl Arslana
B) Ərzincan hakimi Fəxrəddin Bəhram şaha
C) Marağa hakimi Əlaəddin Körpə Arslana
D) Nüsrətəddin Əbubəkr və Məlik İzəddinə
E) Şirvanşah Axistana
14. Azərbaycan ədəbiyyatı tarixinin öyrənilməsində böyük rol oynayan ədibləri seç.
1. Salman Mümtaz 3. F.Köçərli 5. Həmid Araslı
2. M.Ə.Sabir 4. H.Cavid
A) 2, 3, 4 B) 2, 4, 6 C) 3, 5, 6 D) 1, 3, 5 E) 1, 3, 4
15. N.Gəncəvi əsərlərini hansı növdə yazmışdır?
A) lirik B) epik C) dramatik D) lirik-epik E) lirik-dramatik
16. N.Gəncəvinin ilk irihəcmli əsəri hansıdır?
A) Divanı
B) “Xosrov və Şirin” poeması
C) “Sirlər xəzinəsi” poeması
D) “Leyli və Məcnun” poeması
E) “İsgəndərnamə” poeması
17. Azərbaycan ədəbiyyatı tarixində ilk poema sayılan əsər hansıdır?
A) N.Gəncəvi – “Sirlər xəzinəsi”
B) Ə.Xaqani – “Töhfətül-İraqeyn”
C) M.Füzuli – “Səhhət və Mərəz”
D) N.Gəncəvi – “Xosrov və Şirin”
E) M.Füzuli - “Leyli və Məcnun”
18. N.Gəncəvi “İsgəndərnamə” poemasının ikinci hissəsi olan “İqbalnamə”ni kimə ithaf etmişdir?
A) Ərzincan hakimi Fəxrəddin Bəhram şaha
B) Məhəmməd Cahan Pəhləvana
C) Marağa hakimi Ələddin Körpə Arslana
D) Mosul hakimi Məlik İzəddinə
E) Qızıl Arslana
19. Mahnılar barədə deyilənlərdən hansı səhvdir?
A) Mahnıların özünəməxsus havası-melodiyası olur.
B) Onları xalq sənətkarları musiqinin müşayiəti ilə oxuyur.
C) Məhəbbətin tərənnümünə, ictimai-siyasi məzmuna həsr olunmuş mahnılar da var.
D) Azərbaycan xalq mahnıları məzmunca rəngarəng olsalar da, formaca o qədər də zəngin deyillər.
İndi isə buyurun, düzgün cavablarla tanış olun.
1) C 6) D 11) B 16) C 21) B
2) B 7) B 12) A 17) B 22) E
3) C 8) B 13) A 18) D 23) A
4) C 9) C 14) D 19) D 24) C
5) C 10) D 15) D 20) E 25) C
[lang=az]Bənzər xəbərlər...[/lang] [lang=en]Related news[/lang] [lang=ru]Похожие новости...[/lang] [lang=tr]Benzer haberler...[/lang]
[lang=az]XƏBƏR LENTİ[/lang] [lang=en]NEWS TAPE[/lang] [lang=ru]Лента новостей[/lang] [lang=tr]HABER BANTI[/lang]
Real görünən rəsmlər
Ermənilərdən sərsəm tələb
Sobasız pirojna (foto resept)
Ayaqqabını necə ağartmalı?
Moskvada hava limanı iflic oldu
Dukan pəhrizi haqqında bilmədikləriniz
Boyunu sağa-sola fırlatmaq təhlükəlidir-XƏBƏRDARLIQ!-VİDEO
Elvis Presli əfsanəsi geri qayıdır
"Bakcell"lə "Nar" birləşir?
Final türk hakimlərə tapşırıldı
Günün ulduz falı
Sumqayıt susuz qalacaq
Qan iltihablanması və müalicəsi
Fransa Kubokunda ilk finalçı bəlli oldu
Məşhur modeldən gözlənilməz etiraf
Günün qoroskopu:Ünsiyyətdə ehtiyatlı, sayıq olun
Dəbli ətəklər
Hadise izləyicilərinin diqqətini çəkdi - FOTO
Paşinyan istefanı qəbul edib? - VİDEO
Messidən gözlənilən jest
“Dərs vaxtı” üzrə teledərslərin sabaha olan cədvəli
İdmanda edilən 8 səhv!
Şahzadə quşları üçün 80 təyyarə bileti aldı
Xaricdə oxumuş nadan
Üzməyin təəccübləndirən 4 faydası
"Survivor-2020"nin qalibi bəlli oldu-FOTO
Bu ölkədə hicab və niqab qadağan ediləcək
Bijüteriya asqısı nümunələri
Günün ulduz falı
17 il əvvəlki şəklini görənlər tanımadılar-FOTO
Aksessuarlar
İşçinin vurduğu ziyan nə zaman ödənilmir?
Bakı sakinlərinə həkim xəbərdarlığı
Dadlı qurabiyə (foto resept)
Kosmosda beş ay qaldı, 1,4 milyon telefon borcu gəldi - Foto
Milli Ordunun yaranmasından 101 il ötür...
Uzun və sağlam saçlar üçün
Orduda könüllü xidmət etmək istəyənlərin sayı 38 minə çatdı
Badamlı çörək (foto resept)
Vətəndaşlar pulsuz müayinədən keçdi
Dəst aksessuarlar
Cennifer Enistondan gözlənilməz addım-FOTO/VİDEO
Sabah Azərbaycanın bəzi yerlərində qar yağacaq
Hicablı nişan geyimləri
İlham Əliyev pensiya və əmək haqlarının artırılması ilə bağlı tapşırıq verdi
Günün qoroskopu: Qətiyyətli olun!
Nemtsovun xatirə marşı Moskvanı titrətdi
Gəncənin qisası ağır oldu: Düşmənin “Tor-M2KM” zenit-raket kompleksləri məhv edildi - RƏSMİ
Çində ən güclü superkompüter hazırlanır
Onlar arxadan hücum edirlər















[lang=az]- ŞƏRHLƏR[/lang] [lang=en]- COMMENTS[/lang] [lang=ru]- КОММЕНТАРИИ[/lang] [lang=tr]- YORUMLAR[/lang]